Projecten


Projecten


Engaging with The line (2018)


Tijdens de master lag de focus van het werk van Sjors op het onderzoeken van grenzen. Grenzen in de kunst maar specifiek binnen kunsteducatie. Over hoe taboes bespreekbaar gemaakt zouden kunnen worden tijdens de les.


Tijdens de docenten opleiding was Sjors al begonnen met het onderzoeken van deze onderwerpen, nadat een student een werk had gemaakt over de ongelijkheid tussen man en vrouw. Dit werk ging erover, hoe de student als man, gevoelsmatig, minder kansen kreeg dan als hij een vrouw was geweest. Hoe ga je met dit soort meningen om? En hoe kan je er een zinnig debat over voeren? 


De scriptie die Sjors tijdens de docenten opleiding schreef raakte al wel aan dit onderwerp met kunstenaars als Jonas staal en de cartoonist Gregorius Nekschot. Tijdens het project, engaging with the line, dat Sjors voor zijn master creeerde, ging hij een stap veder. Hij ging in gesprek met kunst onderwijzers over hoe zij dit soort situatie zouden aanpakken tijdens hun werk.


Een aantal van deze gesprekken werden opgenomen en zijn uiteindelijk verwerkt in een documentaire waar aan de hand van voorbeelden van kunstenaars die controversieel werk maakte het gesprek werd gevoerd over de consequenties voor het kunstonderwijs, zowel binnen als buiten scholen. De documentaire was begin van de zomer 2018 te zien in het focus filmtheater in Arnhem met aansluitend een na gesprek met de aanwezige. Het was een project voor en door kunst onderwijzers.


Poster 'Engaging with the line'
Sjors bij zijn werk


Focus of morality (2017)


Toen Sjors in de zomer van 2017 afstudeerde aan de docenten opleiding, had hij een imposante installatie op de eind expositie staan. Een metalen gevaarte met drie beeldschermen waar een serie van kleine en langere animaties op te zien waren. In samenwerking met studenten van het Rijnijssel college had Sjors een kunstinstallatie gecreëerd die de dualiteit van de menselijke ergernissen weergaf.


Als je in de supermarkt in de rij staat, kan je je soms enorm ergeren als de persoon voor je, niet het balkje op de lopende band legt. Op datzelfde moment kan je op je telefoon een bericht lezen over een boot met vluchtelingen die omslaat, en dat doet je niks. Ergernissen in je eigen leven zijn soms zo overheersend dat er geen ruimte meer is voor het echte leed in de wereld.


Is dat erg? Dat is de centrale vraag, een vraag waar Sjors ook geen antwoord op heeft. Met de leerlingen van de opleiding media vormgeving op het rijnijssel in Arnhem is Sjors een project gaan doen, waarbij zij een ergenis verbeelden, ongelijkheid tussen man en vrouw, de zwarte pieten discussie of langzaam rijdende oudere zijn een aantal voorbeelden van ergernissen waar leerlingen mee aankwamen. Al deze ergernissen werden in de installatie als gelijkwaardig verbeeld, om zo de kijker er zelf een oordeel over te laten vellen.No refugee (2016-2017)


No refugee was een rockopera ontwikkeld door de droom makerij in Nijmegen. De vluchtelingen crisis was nog steeds bezig, en een gepassioneerde groep mensen was bezig om een voorstelling met vluchtelingen op de planken te zetten om hun verhaal te verbeelden.


In het najaar van 2016 werdt Sjors betrokken bij het project, via via, waren de makers met Sjors in contact gekomen. De opera verteld het verhaal van twee vluchtelingen die al in Nederland zijn aangekomen, ze zochten nog een manier, om in een kleine twee minuten het verhaal van hun vlucht uit Syrië te vertellen. De vraag aan Sjors was om een animatie te creëeren die het verhaal van de twee vluchtelingen verbeelde.


Het was een lang proces van bijna een jaar waarin het verhaal en de uiteindelijke animatie tot stand kwamen. Een proces waarin Sjors het werken met opdrachtgevers ten volle heeft ervaren. De goede momenten en de minder goede momenten. Een enorm interessant proces, waar Sjors zeker op het gebied van communicatie met opdrachtgevers veel heeft kunnen leren.


Story board 'no refugee'
Omslag artbook Duty é cause


Duty é cause (2016)


Ook al is het project nooit gerealiseerd, is dit project één van projecten waar Sjors enorm trots op is. Een echt interdisciplinair project waar hij als illustrator samen werkte met vormgevers en programmeurs om een game te realiseren. Enkele maanden hard werken in een klein team. Uit eindelijk kreeg iedereen het te druk met andere projecten, maar de hoop is er om het project ooit weer op te pakken.


Vroeger wou Sjors regisseur worden, na het lezen van de Harry Potter boeken en in de ban van de ring was hij teleurgesteld met de verfilmingen. Al ver voor de opleiding begon hij al met animeren, stop motion en frame by frame. Tijdens de opleiding kwam dit in een stroomversnelling en in 2015 kocht hij zijn eerste teken tablet. Toen in de lente van 2016 een aantal kennissen op het idee kwamen om een game te gaan ontwikkelen was Sjors de aangewezen persoon om zich met de vormgeving en de animaties bezig te gaan houden.


Tijdens een periode van enkele maanden zagen ze elkaar minstens één keer per week om gemeenschappelijk te werken en te vergaderen. De rest van de tijd waren ze vooral hard aan het werk. Na de zomer van 2016 begon Sjors aan zijn afstudeer jaar van de docenten opleiding en kreeg hij het te druk om zich nog met het project bezig te houden. Ook de andere kregen het druk met verantwoordelijkheden en het project werdt op de lange baan geschoven, al heeft iedereen de hoop om het ooit weer op te pakken.


 

Contact


Copyright © 2020 Sjors Houwer

All Rights Reserved


Deze website maakt helaas gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren